Rex Nordic

Search

När kalla lokaler värms upp, ser det ganska ofta ut som att fukten ansamlas på fönstren, metallytor och andra konstruktioner i lokalen som värms upp.

Varifrån kommer denna fukt?

Luft innehåller nästan alltid någon del fukt i form av vattenånga; ju varmare luften är, desto mer fukt uppstår det.

Kall luft kan inte binda fukt lika mycket som varm luft gör.

När luft som innehåller vattenånga värms upp, värms luften upp snabbare än fasta konstruktioner. I den varma luften ansamlas mer vattenånga, men konstruktionerna i lokalen som värms upp förblir svala. Därför kyls luften i närheten av dem ned och mängden vattenånga i luften överskrider den relativa luftfuktigheten på 100 procent.

När luftens relativa fukt överskrider 100 procent, börjar vattenångan i luften att kondenseras till vattendroppar. I lokalen som värms upp syns detta främst på fönsterytor och metallföremål. Och i en mer avslappnad situation på ölstopets yta då man sitter och njuter i sommarkvällen.

Två mått för luftfuktighet

Om mängden vattenånga i luft, det vill säga dess fuktighet används två olika begrepp. Det ena berättar hur många gram vatten som är vattenånga per kubikmeter luft. Detta kallas för absolut luftfuktighet. Det andra begreppet är relativ luftfuktighet, det vill säga hur många procent vattenånga som bundits i luften.

Den relativa luftfuktigheten kan variera mellan helt torr luft på 0 procent till exakt 100 procent, då ingen mer vattenånga kan blandas i luften.

Oljevärmare producerar koldioxid och vattenånga 

Airrex-infravärmaren förbränner diesel- eller brännoljan som används i den mycket rent och utnyttjar i det närmaste 100 procent av energin i oljan till att värma upp lokalen. I praktiken innebär detta att man av en liter bränsle kan utnyttja all (värme)energi i den, alltså 10 kilowatt.

En värmeeffekt på 10 kW räcker till att märkbart höja innetemperaturen i lokalerna som ska värmas upp. När man har uppnått den önskade arbetstemperaturen, styrs Airrex-värmaren av en termostat, som minskar förbrukningen och utsläppen.

När bränn- eller dieseloljan brinner, bildas det av en liter olja 2,7 kg koldioxid och 560 gram vatten.

Uppvärmningen torkar luften

Luftens förmåga att binda vattenånga står nästan i direkt förhållande till luftens temperatur. Ju kallare luften är, desto mindre mängd vattenånga kan blandas med den.

Detta förklarar varför uppvärmning är det effektivaste sättet att torka lokaler. Dock förutsätter en lyckad torkning att det i lokalen som värms upp inte bildas eller kommer in fukt utifrån.

Om den relativa luftfuktigheten i en nollgradig medelstor hall är 40 procent, innehåller den 1,9 gram vattenånga (vatten) per kubikmeter.

Om det inte kommer in fukt i hallen någonstans ifrån, minskar en höjning av hallens temperatur från noll till + 20 grader den relativa luftfuktigheten till fem procent.

Uppvärmning av luft kräver inte mycket effekt

Luftens värmekapacitet anges i genomsnitt som 1,01 kJ/kg/°C, ett värde från vilket man kan beräkna effekten som uppvärmningen kräver. Uppvärmning av en kubikmeter luft med en grad kräver cirka 0,00035 kWh värmeeffekt.

Om volymen på lokalen som värms upp exempelvis är 300 kubik, kräver uppvärmningen av luften i den från noll till +20 grader endast 2,1 kWh effekt.

I verkligheten klarar man sig inte med så lite, eftersom uppvärmningen av konstruktionerna och föremålen i lokalen märkbart påverkar hurdan värmeeffekt som behövs. För att inte tala om värmesvinnet som beror på konstruktionernas luft- och värmeläckage samt ventilationen.

Fuktigheten som oljevärmaren orsakar utgör inte någon risk

Frågan kan även förenklas: Till uppvärmningen av en lokal med en volym om 300 kubik från 0 till +20 grader används effekten av en liter olja, det vill säga cirka 10 kWh. Detta är säkerligen tillräckligt.

Av detta bildas 560 gram vattenånga i lokalen som blandas med 300 kubikmeter luft. Mängden vatten i varje kubikmeter luft ökar med andra ord med cirka 1,9 gram.

Om det i lokalen som värms upp från början fanns 1,9 gram vattenånga per kubikmeter, så är den mängden 3,8 gram efter uppvärmningen.

I +20 grader innebär det cirka 30 procents relativ luftfuktighet, vilken inte utgör en risk för fuktskador för någon konstruktion.

De oslagbara fördelarna med en oljedriven Airrex-infravärmare

En värmare som utstrålar värme, värmer inte luften direkt, utan objekt som de infraröda vågorna träffar. Med anledning av detta värms konstruktionerna och föremålen i lokalen upp förhållandevis snabbare än luften. Detta förebygger effektivt kondenseringen av fukten i luften på ytor, vilket minimerar risken för fuktskador.

En annan betydande sak som märkbart minskar fuktrisker är bränslet som används. Det är ganska vanligt att man i infravärmare även använder gasol, vars förbränning ger upphov till koldioxider och vatten. Det är med andra ord ett mycket rent bränsle.

Airrex-värmarna är i princip lika rena, men bildningen av vatten är märkbart lägre än i gasolvärmare.

Vid förbränning av ett kilo gasol får man ut en effekt om cirka 12,8 kWh. Samtidigt bildas 2,99 kilo koldioxid och 1,63 kilo (1 630 gram) vattenånga.

Den motsvarande värmeeffekten från dieselolja producerar cirka 720 gram vattenånga, det vill säga mindre än hälften jämfört med gasol.

Skillnaden kan anses vara märkbar, åtminstone för dem som vill minimera risken för fuktskador.

Infravärme torkar konstruktionerna

I det föregående avsnittet beskrevs hur infravärme höjer temperaturen i lokalen som värms upp och konstruktionerna i den i stället för luften. Det förhindrar att luftfuktigheten kondenseras på konstruktionernas ytor.

Infravärmare kan även användas till att eliminera fukt. De används till exempel till att torka fuktskador i betongkonstruktioner.

Om det i konstruktionerna i lokalen som värms upp har blivit kvar fukt från byggtiden eller om det i konstruktionerna av någon anledning har ansamlats fukt, börjar infravärmaren torka dem via värmefunktionen. Fukten som förångas från konstruktionerna blandas som vattenånga i luften, varvid den relativa luftfuktigheten i lokalen som ska värmas upp kan öka märkbart.

Om konstruktionerna innehåller mycket fukt, som inte kommer åt att ventileras ut från lokalen som värms upp, kan den relativa luftfuktigheten öka till närmare 100 procent. I dessa fall börjar luftfuktigheten att kondenseras på de svalaste ytorna. Typiska exempel på sådana ytor är fönster och metallkonstruktioner.

Airrex-infravärmare kan med andra ord även användas till att torka konstruktioner. Snabb uppvärmning med en infravärmare av ett byggobjekt som precis färdigställts eller som det har uppstått en fuktskada i och samtidig effektiv ventilation torkar bort fukt som blivit kvar i konstruktionerna sedan byggtiden på bara några dagar.

Leave a Reply