Rex Nordic

Search

Få tycker om avgaserna som uppstår vid förbränning av diesel och brännolja. Många har upptäckt att de orsakar otrevliga symptom i andningsorganen, munnen och halsen. De allra känsligaste uppger även att de får reaktioner i ögonen. Bortledningen av hallvärmarens avgaser är inte något problem för den som använder en Airrex-värmare, eftersom bränslet förbränns så effektivt att det inte behövs något separat luftuttag.

På grund av den ofullständiga brandhändelsen uppstår det olika skadliga föreningar i avgaserna. Obrännbara kolväten, kolmonoxid, det vill säga kolos, olika småpartiklar, kväveoxid samt naturligtvis koldioxid.

Kolvätebaserat bränsle av hög kvalitet, såsom diesel, kan brännas i det närmaste fullständigt, varmed det från avgasröret bolmar ut mestadels i sig ofarliga koldioxider samt vatten i form av vattenånga. Denna fullständiga förbränning är anledningen till att det inte i Airrex-infravärmare behövs något avgasrörsystem.

Kymmenedalens yrkeshögskola är en av de få institut i Finland som utför utsläppsmätningar. Marko Piispa är ansvarig för utsläppsmätningarna och minns att utsläppen från Airrex-värmarna var låga. I frågan om hur trygga de är i slutna lokaler tar han inte någon ställning i. För att ta reda på detta är det bra att bekanta sig med myndigheternas anvisningar och rekommenderade gränsvärden.

Airrex-infravärmarens avgaser

Social- och hälsovårdsministeriets förordning om koncentrationer som befunnits skadliga (HTP) samt miljöministeriets riktlinje för maximal koldioxidhalt är 1 200 ppm och gäller inomhusluft under normala väderförhållanden och då utrymmet används. På arbetsplatser är en godtagbar exponeringsgräns under en åtta timmar lång arbetsdag 5 000 ppm.

På motsvarande sätt får det under en åtta timmar lång arbetsdag inte kontinuerligt förekomma mer än 10 mg/m3 kolmonoxid, det vill säga kolos, i luften. För kväveoxid har man angett en gräns för känd skadlig halt om 6 ppm eller 11 mg/m3 under en exponering på 15 minuter.

En Airrex AH-300 på full effekt bildar ett milligram kolos per kubikmeter i timmen i luften av bränslet, vilket innebär att man i detta avseende ännu underskrider gränsvärdet under en tio timmars arbetsdag. Eftersom värmeenheten sällan drivs på full effekt hela tiden, är arbetstiden mycket längre. Och om man ombesörjer erforderlig ventilation, utgör inte kolmonoxiden, det vill säga koloset, någon riskfaktor.

Koldioxid är i sig ofarligt och är till och med ett nödvändigt ämne i människokroppen. EnligtUtsläppsrapport från Kymmenedalens yrkeshögskolainnehåller avgaserna från Airrex AH-300 cirka 10 procent koldioxid, som blandas med inomhusluften väldigt snabbt. Med anledning av dessa faktorer anses inte koldioxidutsläppet vara betydande.

Kväveoxider som bildas vid förbränningen av diesel- och brännoljor räknas till ämnen som är skadliga för hälsan. I utsläppsrapporten för en Airrex AH-300 som drivs på full effekt har man observerat att det vid användning av biodiesel bildades 201mg/m3 kväveoxider, medan det i vanlig diesel bildades 183 mg/m3.

Vid inandning av avgaser direkt vid änden av avgasröret påAH-300, belastar kväveoxiderna kroppen mer än vad som rekommenderas (6 ppm eller 11 mg/m3, 15 min. exponering), men halterna minskar betydligt när avgaserna blandas med luften i lokalen som värms upp.

När enAirrex AH-300 drivs på full effekt, underskrids gränsvärdet för halterna som myndigheterna har bedömt som skadliga (HTP) om lokalen som värms upp är cirka 200 kubikmeter stor. Detta innebär ett rum som är 8 x 10 x 2,5 meter stort.

Om lokalen som värms upp har ventilation enligt rekommendationerna, det vill säga att luften byts på två timmar, är det möjligt att använda Airrex AH-300i lokaler som är mindre än 100 kubikmeter utan risk för eventuella hälsorisker som kväveoxid ger upphov till.

En så här liten lokal värmer en Airrex AH-300 med en effekt på 13–15 kW väldigt snabbt, varefter man inte längre behöver ha uppvärmningen på full effekt. Detta innebär mindre utsläpp av kväveoxid, vilket i sin tur innebär att de eventuella hälsorisker som kväveoxid orsakar förblir väldigt låga.

Sammanfattning av utsläpp

Sammanfattningsvis kan man konstatera att Airrex-infravärmare inte på något som helst sätt orsakar farliga mängder kolos och således behövs ingen separat avledning av avgaser. Visserligen bildas det koldioxid, men som en normalt förekommande gas i luft orsakar den inga hälsorisker. Under den inledande uppvärmningen av små lokaler kan det bildas sådana halter av kväveoxider som myndigheterna har föreskrivit som skadliga.

Man kan undvika risken genom att inte vistas i (den lilla) lokalen under den inledande uppvärmningen och därefter ombesörja normal ventilation i den. Du kan eliminera risken genom att leda ut avgaserna från lokalen som värms upp. Under underhållsvärmning som kräver mindre effekt bildas det mindre kväveoxider och då utgör det inte en halt som anses vara skadlig.

Med andra ord kan en välplanerad dieselvärmare förbränna bränslet så rent att det inte behövs något separat avgasrör. Efter att ha bekantat sig med uträkningarna bekräftar Marko Piispa, som även utfört utsläppsmätningarna, detta:

– Airrex-värmarens utsläpp var verkligen små. I en stor hall orsakar det inte någon hälsorisk om ventilationen är erforderlig.

Läs mer om de trygga och effektiva Airrex-värmare i vår webbutik.

 

Leave a Reply